söndag 21 oktober 2007

Effektiva nätaggregat spar ström! (Bra för miljön OCH ekonomin)

Nya standarder tas hela tiden fram när det gäller nätaggregat och när dessa uppfylls i praktiken så betyder det att man har ett nätaggregat som jobbar mer effektivt vilket gör att man får en lägre elräkning.

Många som är lata när det gäller inköp av färdiga datorpaket får ofta hemlevererat en dator med ett billigt nätaggregat. Det är nämligen på den punkten som många leverantörer bestämmer sig för att det ska sparas in pengar (s.k prispressat datorpaket). Konsekvensen av detta blir dels att man får ett nätaggregat i sin PC som riskerar att gå sönder i förtid, men också det faktum att man ofta får ett ineffektivt nätaggregat som inte alltid klarar av att uppfylla den senaste standarden.

Man brukar prata om något som heter: peak power bl.a. vilket är ett mått som definierar vad ett nätaggregat orkar med när det gäller angiven uteffekt(mäts i watt enheter).

Utöver det faktum att man får ner den totala energi-konsumptionen så kan det också vara trevligt att veta om nätagget kommer att bullra på som en bulldozer eller om den kommer att vara "skonsam". Är ljudet behagligt så kan man ju ha pc:n på dygnet runt och inte störas av ljudet.

Det är också som så, att när man pratar om moderna nätaggregat att dom brukar kunna gå ner i effekt om man t.e.x aktiverar viloläget i operativsystemet.

Läste litegrann om Seasonic nyss och dom har tagit fram ett nätaggregat som tydligen ska klara av 88% när man pratar om hur pass effektivt det är när man diskuterar nätaggregatets effektivitet i olika lägen. Det ska tydligen vara det bästa som någonsin har tagits fram, för övrigt!

Nätagget kostar ca 1500 kr exkl. fraktkostnad. Alltså: smakar det, så kostar det.

Inga kommentarer: