tisdag 29 mars 2011

Linux kernel 2.6.38


Linux kernel 2.6.38 släpptes i stabil version den 14:e mars den här månaden. Här finns en beskrivning ang. nyheter och vad dom jobbat på! Linus Torvalds är mannen som är ansvarig för utvecklingen av Linuxkärnan.

Det mest spännande i den här versionen är enligt min åsikt dom förbättringar som gjorts på grafikdrivrutinen för AMD:s grafikkort/grafikchip då det utnyttjar en nyare teknologi som erbjuder betydligt snabbare grafik och 3D stöd, detta för den s.k open source grafikdrivrutinen, den som alltid varit långsam i jämförelse med non-free drivaren. Fortfarande så är den dock långsammare, men detta är en stor nyhet då en del inte ens klarar av att installera non-free drivare och att det alltid är avslaget som standard i både Debian och Ubuntu.

Jag har läst många, många gånger inne på Ubuntu.org forumet ang. besvikelse över långsam grafik i Linux och då har det varit p.g.a. att dom kört med dom långsammare drivare som alltid är standard, man vill inte släppa fram non-free drivare som standard då Ubuntu bygger på Debian och enligt Debians filosofi så ska mjukvara vara fri, så... det är därför som mycket inte funkar så bra efter en installation då man pratar om grafikprestanda.

Inga kommentarer: