fredag 15 april 2011

Framsteg i Linuxkärnan

Snabbare grafik för den fria open source RADEON drivaren i kernel 2.6.39 (ej färdig) gör att prestandan i vissa fall överstiger den äldre Catalyst drivaren. Non-free drivaren, dvs. AMD Catalyst, brukar alltid vara avslagen som standard och klagomålen har öst in via ubuntu.org forumet (under en lång tid nu...) över långsam grafik, men eftersom Ubuntu bygger på Debian och enligt Debian så levereras inte icke-fri mjukvara som standard, så är det alltid avslaget och måste installeras manuellt. Det är bl.a. en av dom saker som jag suttit och gett support på.

Så för att få fart på grafiken i Ubuntu eller Debian så krävs en manuell installation av ATi drivaren och det kan i vissa fall vara både svårt och problematiskt att få detta att funka, vissa har t.o.m. valt att installera om hela Linux distributionen efteråt då X, dvs. grafikläget kraschat och inte längre vill starta. Förståeligt, men onödigt. Nybörjare saknar ofta kunskaper och en ominstallation är det lättaste för dom än att sitta och mecka med kommandon och konfigurations-filer.

Testet som gjorts av Phoronix återfinns här. Jag tycker att det känns positivt då nybörjare inte behöver sitta och kämpa med att installera Catalyst drivaren utan kan istället koncentrera sig på sånt som dom vill ha gjort istället. Vid tyngre spelande och speciellt vid moderna grafikkort så är Catalyst överlägset, men den fria RADEON drivaren som genom nyare Linuxkärnor bygger på Gallium3D projektet uppvisar framsteg som gör att den t.o.m. är användbar i 3D spel bara dom inte är allt för tunga... Detta var helt otänkbart innan Gallium3D, så det är positiva nyheter.

Min gamla Debian distribution hemma använder Linux kernel 2.6.26 som släpptes den 13:e juli år 2008 och i brist på hårddisk-utrymme så får en uppgradering vänta tills jag har råd att byta hårddisk så småningom, haha! Ja... det primära är att systemet fungerar och det är ruskigt stabilt ds. Cutting edge mjukvara är inte alltid stabil och den senaste Linuxkärnan är inte alltid den bästa heller, värt att notera.

Inga kommentarer: