lördag 7 januari 2012

Piratkopior ger MVG i skolan

Skolungdomar har så länge som jag vill minnas piratkopierat Windows mjukvara som t.e.x. Office paketet och liknande för att kunna använda detta hemma. Alltså, det är ju kriminellt och faller ej heller inuti någon grå zon eller liknande, men vad som är ännu värre är att det accepteras av lärare som får reda på det och det leder till högre betyg då det innebär högre prestationer från skolbänken.

Alltså varför inte bara ta bort MS Office och ersätta med LibreOffice och varför måste hela utbildningsväsendet vara så fixerat vid lösningar från Microsoft? Det uppmuntrar till piratkopierng, eftersom datorprogrammen kostar så sjukt mycket pengar, det har inte vanliga ungdomar råd med.

Även fast det var en "evighet" sedan jag gick i gymnasiet sist, så kommer jag ihåg hur det var och tiderna har inte förändrats, utan det är samma sak som gäller nu.

Jag känner dock ingen personligen som pysslar med detta längre (ärligt talat) då Linux och open source tagit över så hårt nu (inom min s.k kontaktkrets), men att det förekommer tyder på att det fortfarande är acceptabelt. Alla vet, men det anses inte som något allvarligt brott. Att se det som ett mindre brott kanske är mer sympatiskt med tanke på hur många det är som pysslar med det (samt att det finns allvarligare brott), men det faktum att det finns acceptabla alternativ i jämförelse med vad -80 och -90-talet hade att erbjuda.

Piratkopiering av mjukvara idag känns löjligt enligt min åsikt, det är ingenting som behövs längre, det är bara lathet som gör att det inte efterlevs. Sedan piratkopiering av datorspel, speciellt för Windows, det är ju inte heller speciellt intressant med tanke på t.e.x. Steam tjänsten där priset för inköp av spel halverats eller mer i vissa fall, det är ganska acceptabla priser och den där kartongen med förtryckt manual, ska man ha det så får man hosta upp dom där guldslantarna som behövs då tycker jag, det kostar ju att trycka upp böcker och någon ekonomisk ersättning måste dom ju ha.

Personligen så tycker jag att den attityd ang. piratkopiering att det är någonting som är mer värd en diskussion än att gå omkring och jaga människor och skapa paranoia, det är helt fel sätt! Okunskap leder till piratkopiering och det är ingen tvekan om att det finns ett samband, upplysning av fördelar och nackdelar med vad piratkopiering verkligen innebär är bättre än att predika, eftersom det är en predikan som inte kommer att respekteras. Att tänka igenom saker och se att det finns alternativ, att förstå att det finns alternativ, att förmedla utbildning och kunskaper är rätt sätt, enligt mitt sätt att se på saken.

Om piratkopiering kan bidra med s.k ökad produktivitet och s.k open source mjukvara INTE kan göra detta, där ser man direkt ett problem. Open source rörelsen behöver fler programmerare så att programmen kan bli bättre och användandet av piratmjukvara hjälper inte den utvecklingen, det hjälper absolut ingenting, det är mycket därför som jag ändrat inställning väldigt hårt.

En predikan handlar väldigt mycket om vad som är rätt och fel, men tar inte alltid upp hur man ska lösa problemen, alltså så ska detta blogg-inlägg ses mer som en upplysning ang. att Sverige har stora problem och piratkoperingen skadar Sverige, det är INTE bra för Sverige och inte heller för något annat land.

Jag tror att man skulle kunna få bort mycket s.k kriminalitet genom att ändra på saker, men kanske inte ändra allt för intensivt, men ändra i steg där man långsamt går frammåt istället för att bedriva hetsjakt på alla som gör fel.

Inga kommentarer: