tisdag 1 mars 2016

När ska världen lära sig?

Alla datorer med Windows 7 eller Windows 8 är inte anpassade för att köra Windows 10, ändå så blir man rekommenderad att uppgradera till nästa stora version av operativsystemet: Windows 10! Här är en intressant artikel som beskriver litegrann av den frustration och irritation som många måste ha upplevt vid det här laget, även fast fokus i artikeln ligger mot det tekniska.

Jag håller fast vid att valet ska vara fritt vilken dator samt operativsystem man väljer. Jag blev väldigt hårt kritiserad under min skoltid för att jag körde Amiga hemma för många år sedan. Det kan efterliknas med dagens diskussioner, där man går in så hårt för att diskutera andras val när man inte berörs av det själv!

Jag tycker ändå att när människor påverkas av system som dom inte själva klarar av att konfigurera, installera och adminstrera att människor har rätt att veta vad systemet har rätt och inte rätt att göra med dina bilder, dina datorprogram och dina sparade e-mails etc etc.. Det är hur data hanteras beroende på valet av datorprogram, operativsystem samt valet av säkerhetsinställningar. Vi lägger våran tillit till att dessa datorprogram hanterar våran data på ett ansvarsfullt sätt.

Jag tror dom allra flesta inte vill bli av med känslig information som idag lagras mer digitalt än någonsin och då är man beroende av ett säkert och tillförlitligt system. Det är dessutom mycket tid som många lägger ner för att sköta om sina system och det är också dyrbar tid som går förlorad om vi väljer ett dåligt system som kräver för mycket tid till underhåll. Vi vill leva ett kvalitativt liv, vill vi inte det?

Med facit i handen, så kan man konstatera, att om ditt operativsystem kan hackas lika lätt som diverse webbsajter, då kanske det är dags att byta operativsystem?

Inga kommentarer: