tisdag 27 juni 2017

Cyber-attacker i media

Det har skrivits ganska mycket ang. s.k cyber attacker i media den senaste tiden. Jag är inte alls förvånad över den utveckling vi fått och att sårbara system kan ställa till med stora problem. Ett exempel inom sjukvården har varit att vissa sjukhus varit tvungna att ställa in operationer p.g.a. att dom inte kunnat komma åt datorsystemen. Jag kan tänka mig att elektroniska journaler är en del av problemet, men det finns säkerligen mer involverat.

Jag skrev för många år sedan i den här bloggen ang. att "om världen valde att ta fram s.k. Microsoft-telefoner att världen skulle bli mycket mer sårbar och att det skulle ställa till med enorma problem!" Nu har det inte varit helt lätt för mig att förutsäga framtiden, men baserat från det som rapporterats dom senaste åren så kan man med lätthet konstatera att Microsofts system är en stor del av dom hacker-problem vi nu fått som påverkat offentlig sektor. Jag visste att det här skulle hända och det kommer bara att bli ännu värre i framtiden.

Vad som hade behövts och vilket behövs än idag, det är reserv-system som kan kicka in om dom primära systemen slutar att fungera. Det skulle också behövas göra utredningar där man går igenom och ifrågasätter säkerheten på system innan man tar dom i bruk. Jag vill inte ens veta hur snabbt det bestäms innan man installerar nya system, men allting har konsekvenser och det blir en dyr slutnota, något som också alla skattebetalare också i slutändan tvingas betala för!

Tack för mig denna gången, nu ska jag gå och sova, jag hade inte skrivit på väldigt länge nu, men nu kände jag att det var dags att skriva något.

Inga kommentarer: